Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

РУСКЕ «БАЈКЕ ДЕТИЊСТВА» ЗА СРПСКЕ МАЛИШАНЕ: ДАНИ РУСКОГ ДЕЧЈЕГ ФИЛМА, ПРОЈЕКЦИЈЕ БЕСПЛАТНЕ!

Данас су у Културном центру Београда свечаним отварањем почели Дани руског дечјег филма у Србији под називом „Бајке детињства“ који ће трајати до 20. септембра 2018. године.

Главни организатори овог фестивала су Град Београд, московска компанија „Вифсаида“, Српско одељење међународног друштвеног Фонда јединства православних народа и Омладинско позориште „ДАДОВ“. Помоћ при организацији пружили су: Амбасада Руске Федерације у Републици Србији, „Руски дом у Београду“ , (ФА „Сарадња са Русијом“).

„Бајке детињства“ већ имају дугодишњу традицију одржавања у нашој земљи. Настале су 2013. године, тако да их можемо сврстати у познати руски бренд у Србији.

Свечано отварање су поред  великог броја публике млађег узраста увеличале и високе званице.

На свечаности поводом отварања фестивала присуствовали су амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин, градоначелник Београда Зоран Радојичић, представици Руског дома, као и уметници који стигли из Русије.

Амбасадор Русије је на почетку подсетио на то да Србија и Русија ове године прослављају два важна јубилеја: 180. годишњицу успостављања дипломатских односа између наших земаља као и 85. годишњицу рада Руског дома у Србији.

„Данас отварамо Дане руског дечјег филма под називом “Бајке детињства“. Млади гледаоци Београда и других градова Србије и они који баш млади, добиће могућност да виде сасвим нова дела руских мајстора кинематографије, како у жанру дечјег играног филма, тако и у жанру цртаног филма“, рекао је амбасадор Чепурин.

„Београдску и српску публику очекује још много тога интересантног. За неколико дана, у Руском дому ће се отворити изложба ретких фотографија посвећених руском цару Николају Другом. У октобру, у Сава центру ће се одржати соло-концерт једног од најбољих хорова у свету-хора Сретењског манастира“, додао је амбасадор.

Публика ће имати прилике да ужива у савремених остварења филмског студија „Удружење аниматора“ и студија за анимацију „Пчела“, док су за децу старијег узраста припремљена два играна филма „Последњи витез“ и „Бекство рогатих Викинга“.

Ови филмови су у Русији су стекли велику популарност, а сада је пружена јединствена прилика младима из Србије  да уживају у делима руске кинематографије.

 

Част да отвори Дане руског дечјег филма у Србији имао је играни филм „Последњи витез“, произведен у студију „Волт Дизни компаније СНГ“, један од најуспешнијих филмских пројеката за децу у претходној години.

Приказивање пројекција је планирано на 9 градских и приградских општина – Вождовац, Стари Град, Савски венац, Врачар, Палилула, Раковица, Лазаревац, Сопот и Обреновац. Према прорачунима организатора, биће приказано више од 100 филмова, а филмове посетити 30 000 деце.