Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Руски дом развија сарању са Београдским драмским позориштем

У четвртак, 27. септембра запослени Руског дома посетили су Београдско драмско позориште. Овом приликом је одржан састанак са директором позоришта Слободаном Ћустићем на коме је разговарано о сарадњи Руског дома и БДТ у области популаризације руске драмске уметности, очувања и развоја традиција руске позоришне школе у Србији. Достигнути су прелиминарни договори о заједничком раду. У децембру 2018. године Московско духовно позориште „Глас“ представиће у Србији свој репертуар, а представе ће бити одржане и у Београдском драмском позоришту.

 

О позоришту:

Београдско драмско позориште је основано далеке 1947. године, под именом Градско позориште, а прва представа ,,Младост отаца, у режији Петра С. Петровића, по тексту Бориса Горбатова, одиграна је 20. фебруара 1948. године. Ново позориште је помогло да се тадашња земља упозна са оним што се дешавало на водећим светским позорницама, те је охрабривало преводе савременог драмског репертоара али и успостављало нови позоришни језик. Београдско драмско позориште је постало пример, уживало је велику љубав публике и финансијску подршку државе.

Средина педесетих и почетак шездесетих година 20. века био је ,,златни“ период за БДТ, највише захваљујући изузетно успешним извиђењима дела савремених страних драмских писаца и плејади врсних уметника, редитеља, сценографа, који су својим талентом прославили сцену на Црвеном крсту.

БДТ данас ради са сталним уметничким ансамблом и наставља традицију створену извођењем класичне и авангардне драмске литературе, чиме је створио и одржао свој препознатљиви стил и уметнички израз. 2003. године је завршена темељна реконструкција зграде позоришта.