Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

ПРОЈЕКАТ „ПУТ СЕЋАЊА“

ЈЕДИНСТВЕНИ ПРОЈЕКАТ „ПУТ СЕЋАЊА“ ОВЕКОВЕЧАВА СЕЋАЊЕ НА ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ И ПОПУЊАВА ПОРОДИЧНЕ АРХИВЕ

Недавно је у Русији почео свенародни грандиозни пројекат „ПУТ СЕЋАЊА“. Поводом 75. годишњице Победе отвара се јединствени мултимедијални музејски комплекс, који ће овековечити сећање не само на све учеснике Другог светског рата са стране бившег СССР-а, већ и на милионе савезника, који су ратовали раме уз раме са њима: Французе, Енглезе, Чехе, Србе, Монголе, Шпанце, Белгијанце, Хрвате, Алжирце, Јевреје и добровољце из других држава.

Планира се да пројекат постане светских размера. Он ће објединити мноштво фотографија војника и радника наменске индустрије различитих земаља, партизана и становника блокадних градова, запослених културних установа и ратних кореспондената – свих, који су се пожртвовано борили и радили током ратних година, бранећи своју земљу од фашистичке непријатељске војске.

 

 

Презентация проекта

 

Радови на подизању мултимедијалног музеја већ увелико трају на територији Главног храма Оружаних снага Русије. На територији комплекса ће бити отворена галерија „Пут сећања“, у којој ће уз помоћ технологије микрофотографија бити представљено на десетине милиона фотографија учесника страшних догађаја током отпора против нечувене агресије „Силе Осовине“.

Оформление зала стран-союзников по антигитлеровской коалиции

Посебна сала је издвојена за израду изложбе о савезницима у антихитлеровској коалицији. Поред информације сакупљене из архива и породичних албума инсталација ће укључивати и макете ратне технике земаља савезника, разне врсте униформе, заставе држава, мноштво артефаката, који су брижно предали музеју истраживачки и реконструкциони покрети различитих земаља.

Главну идеју чине не само мултимедијалност и интерактивност комплекса. Сви који желе могу учествовати у специјалном пројекту, јер је очување историјског сећања младе генерације један од најважнијих проблема савременог доба. Обелодањени војни подаци постају понос јавности, али и окупљају незнатне архивске податке о реалним личностима, што чини ову замисао јединственом. Овде можете пронаћи свог хероја, о којем је мало познато, или обрнуто, овековечити сећање на њега. Сигурно наши преци, који су се одупрли фашизму, то заслужују.

Начальная страница проекта «Дорога памяти»

Рат је дотакао све без изузетака и свугде је оставила сурови траг. Сећање на њега се чува првенствено у породицама победника. Постављајући фотографије и податке о учесницима трагичних догађаја, људи постају сведоцима онога што се десило на свим фронтовима, од Атлантског до Тихог океана.


Добавление фотографии ветерана войны на проекте «Дорога памяти»

Након регистровања минималног броја података на сајту „Пут сећања“ (http://foto.pamyat-naroda.ru/): презимена, имена, имена по оцу, године или датума рођења, као и фотографије учесника, информација се пореди и аутоматски везује за податке, који су већ на сајту „Сећање народа“. Након провере и обједињавања свих докумената корисник добија писмо са линком на збирку са свим припојеним документима.

На тај начин сваки активиста или љубитељ историје може да се упозна са укупним списком података о свом рођаку (ратном пријатељу) и попуни своју породичну архиву. Ствар је у томе што се после регистрације и спајања фотографије јунака и његових архивских података предаје и низ додатних података о наградама учесника ратних операција и ратни пут његове дивизије са картом ратних операција у тим крајевима. Посебно ће бити интересантно сазнати о подвигу човека, који је учинио у име Велике победе и потврдити породична предања.

Познато је да се сад ради не само на дигитализацији фото-материјала ратног периода. Учесници пројекта отварају верзију сајта на енглеском језику, како би сви који желе могли да користе ову услугу. Постоји и група подршке, која добија од људи из целог света податке о њиховим херојима и помаже да се преведе и постави информација. Уколико неко нема приступ Интернету, подаци о учесницима рата се могу послати и поштом: 119160, Москва, Бољшој Знаменскиј пер., бр. 8/1, ознака „Пут сећања“.

Сву информацију о догађајима, као и о људима, који су довели до Победе, неопходно је брижно чувати и предавати с колена на колено. Сада се то може учинити не само чувањем фотографија, обнављањем и записивањем етапа из живота вољених и блиских, који су живели у том периоду. Захваљујући пројекту „Пут сећања“ наша генерација има јединствену могућност да дубље упозна историју и овековечи подвиге наших предака. Позивамо све ко има своје хероје, коме је важно сећање и наслеђе Другог светског рата, ко жели да сачува крхки мир, да се региструје на сајт „Пут сећања“, постави фотографије и учествује у пројекту. Брижан однос према сећању предака је оно што разликује образованост од заосталости.