Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Телемост „Мировне мисије као контакт држава“

Представништво Росотрудничества у Србији учествовало у телемосту на тему „Мировне мисије као контакт држава“

Организатор манифестације је Ростовски регионални патриотски друштвени покрет „Путеви славе – наша историја“, уз подршку Фонда председничких грантова.

На конференцији су учествовали представници Амбасаде Русије у Србији, Министарства спољних послова Русије у Ростову на Дону, Руског дома у Београду, Московског дома сународника, Државна аутономна установа Ростовске области „Ростовпатриотцентар“, штаба покрета „Путеви славе – наша историја“, друштвених и студентских организација Русије и Србије, друштава руских сународника и др.

Виктор Водолацки, посланик Државне думе V, VI, VII сазива, заменик председника комитета Државне думе по питањима ЗНД, евроазијске интеграције и веза са сународницима.

Учесници конференције размотрили су широки спектар питања и дошли су до закључка, да у формирању потенцијала мировних мисија треба полазити од најважнијих постулата, на којима се заснива таква врста хуманитарне делатности – објективност, отворнеост, добровољно учешће, строго регламентовање по задацима и безусловно поштовање норми међународног права, тесна сарадња са националним и међународним заинтересованим организацијама.

Неопходно је придавати већи значај мировним мисијама као важном инструменту за смањење конфликата у међународним односима и регулисање проблема који у ово немирно време и даље представљају озбиљну претњу за одржавање међународног мира и безбедности.

Историја узајамних односа народа Русије и Србије има дубоке корене и почиње бар од времена покрштавања Русије. И данас је управо православље једна од „духовних спона“, које спајају Русе и Србе.

„Путеви славе – наша историја“ одржава се од 2016. године. Током одржавања Акција је из социјалног пројекта прерасла у патриотски друштвени покрет. Покрет је усмерен на очување културно-историјског наслеђа Русије, недопуштање фалсификације историје земље и на патриотско васпитање деце и омладине. Укључено је у план манифестација председника Руске Федерације Године сећања и славе, која је посвећена 75. годишњици победе у Другом светском рату.