Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

76 година касније: у знак сећања на пале совјетске војнике ослободиоце

Иницијативом Града Београда по први пут је обележен догађај који представља потресно сведочанство храбрости руских војника и жртве коју су положили за ослобођење престонице Југославије у Другом светском рату.

Наиме, 19. октобра 1944. године, у јутарњим часовима, једна од јединица Црвене армије имала је задатак да се пробије према Савском мосту. У јуришу на немачке војнике који су се налазили у бункеру насупрот улазне капије у порту Вазнесењске цркве убијено је 28 црвеноармејаца. Тела погинулих руских војника су положена у порту цркве где су лежала пре него што су била однета на укоп.

На истом месту, 76 година касније, одржан је парастос за 28 палих совјетских војника који су заједно служили старешина Вазнесењске цркве јереј Арсеније Арсенијевић и старешина Подворја Руске православне цркве у Београду протојереј-ставрофор Виталиј Тарасјев. О трагичној погибији руских војника сведоче две фотографије у власништву Музеја Београда, које су изложене по први пут, на аутентичном месту где су се тела заиста налазила 19. октобра.

Парастосу су присуствовали заменик градоначелника Београда Горан Весић, министар за иновације и технолошки развој Републике Србије Ненад Поповић, изванредни и опуномоћени амбасадор Руске Федерације у Републици Србији Александар Боцан-Харченко, војни аташе Руске Федерације у Републици Србији Александар Зинченко, руководилац Представништва Россотрудничества у Србији Надежда Кушченкова. Након парастоса, недалеко од порте Вазнесењске цркве,  положено је цвеће испред спомен-плоче којом је овековечено сећање на овај трагични догађај.