Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

У знак сећања на Ансамбл „Александров“

Дана 25. децембра навршава се четири године од трагичне погибије чланова Ансамбла песама и игара руске армије „Александров“. Ова вест дубоко је потресла не само Русију, већ и Србију која је свако гостовање овог уметничког ансамбла дочекивала са особитом срдачношћу.
Убрзо након трагичног догађаја, у центру Београда, у непосредној близини здања Скупштине града и Председништва Републике Србије свечано је отворен парк који је понео име тог легендарног ансамбла.
И ове године Србија одаје пошту настрадалима. Дана 9. новембра у парку „Александров“ одржана је меморијална церемонија којој су присуствовали српски и руски званичници, међу којима су били заменик градоначелника Београда Горан Весић, министар у Влади Републике Србије Ненад Поповић, члан одбора Државне думе за питања Заједнице независних држава и односе са сународницима Константин Затулин, представници Амбасаде Русије у Србији и компаније „Газстројпром“. Директорка Руског центра за науку и културу „Руски дом“ у Београду је овом приликом прочитала писмо уметничког руководиоца ансамбла „Александров“ Генадија Сачењука у коме је он изразио дубоку захвалност руководству Србије и српском народу.
Током церемоније су засађене саднице брезе као симбол братских веза српског и руског народа и замењене привремене спомен-плоче, постављене новембра 2017. године поводом свечаног отварања парка. Као сећање, које временом не бледи, солисти, дипломци Факултета музичке уметности у Београду извели су песме „Ждралови“ и „Дан победе“.
Надамо се да ће словенска традиција сађења дрвећа у знак сећања на страдале заживети и бити подржана од стране будућих неравнодушних генерација Срба и Руса.