Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Уметност не познаје границе

Гостовање Државног камерног музичког театра „Опера Санкт Петербурга“ у Народном позоришту и позоришту Мадленианум упркос сложеној ситуацији која је задесила читав свет најбоље ово доказује.

У периоду од 13. до 16. новембра српској публици представљене су две представе у режији Јурија Александрова, уметничког руководиоца театра.

Репертоар је изабран конкретним поводом: опера „Насиље над Лукрецијом“ Бенџамина Бритна писана је убрзо по завршетку Другог светског рата као композиторова реакција на насиље и рат. Оваква тематика је блиска српском народу, посебно данас, када наше земље обележавају значајан датум заједничке историје – 75. годишњицу победе над фашизмом у Другом светском рату. Опера је уједно и својеврсна визит-карта театра. Управо је „Опера Санкт Петербурга“ прва извела ово музичко-сценско дело у Русији.

Након завршетка представе београској публици у Народном позоришту обратили су се управница Народног позоришта Ивана Вујић и уметнички руководилац „Опере Санкт Петербурга“ Јуриј Александров. У име Руског дома присутне је поздравио в.д. директора Јевгениј Дјомин који је овом приликом изразио захвалност организаторима и својим сународницима, руководиоцу и члановима ансамбла театра, који су упркос сложеној ситуацију пронашли начин да се културни живот града настави.

Пред београдском публиком изведена је и опера која се данас сматра најстаријом опером на немачком језику „Отмица из сараја” Волфганга Амадеуса Моцарта.

Неконвенционална, експериментална уметничка решења „Опере Санкт Петербург“, врсно извођење признатих руских уметника и ове године су привукли пажњу како старије тако и млађе публике.

Гостовање театра у Београду информативно је подржао Руски центар за науку и културу „Руски дом“ у Београду.