Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Дан дипломатског радника обележен у Србији

Дана 10. фебруара руска дипломатија обележава професионални празник – Дан дипломатских радника.

На Новом гробљу у Београду традиционално су положени венци на гроб руског царског посланика на српском двору Николаја Хенриковича Хартвига.

Венце су положили представници Амбасаде Руске Федерације у Републици Србији, Руског центра за науку и културу „Руски дом“ у Београду, Трговинског представништва Русије у Београду и др.

Николај Хенрикович Хартвиг је сматран творцем Балканског савеза који је разбио Отоманску империју и скоро потпуно решио вишевековно питање владавине Турака у Европи. Веома је био поштован код Словена, посебно у Србији: ово словенско краљевство називао је „руском авангардом на Балкану”, успео је да заинтересује Русију да подржи његов слободан развој. Током свог дипломатског рада у Краљевини Србији (1909-1914) дао је велики допринос развоју дипломатских односа између Русије и Србије, уложивши доста напора да заустави сукоб између Србије и Аустро-угарске. Преминуо је 10. јула 1914. године приликом своје службене посете аустро-угарском посланству у Београду: Гартвиг тражи да га приме сазнавши да аустроугарски изасланик саставља ултиматум Србији, а да ће посланство бити евакуисано. Ово је указивало на рат. По повратку са састанка Николај Хенрикович Хартвиг је преминуо од срчаног удара.