Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

У Новом Бечеју са захвалношћу чувају сећање на Русе

На састанку одржаном у Градској кући разговарано је о бројним могућностима сарадње, укључујући питање заштите и рестаурације гробних места совјетских војника и споменика подигнутих у част црвеноармејаца, погинулих у борбама за ослобођење Југославије у Другом светском рату. Истакнут је значај активнијег укључивања локалне омладине у пројекте усмерене на упознавање са Русијом, те је домаћинима представљен програм стипендирања студија на руским универзитетима Министарства високог образовања и науке Русије.
     Нови Бечеј је почетком 20. века био један од главних центара руске беле емиграције. У њему су живели и потомци Лава Толстоја – Владимир и Илија Толстоји са породицама. У жељи да се очува сећања на ,,српску грану“ у родослову овог чувеног руског писца, Туристичка организација града покренула је иницијативу да се у кући Владимира Толстоја отвори његова спомен-соба. Иницијативу је подржао и директор Руског дома у Београду Јевгениј Баранов. Још један славни становник града који је својим радом допринео развоју односа између српског и руског народа и чији лик и дело његови захвални суграђани желе да сачувају од заборава је Огњеслав Костовић, српски проналазач и научник који је крајем 19. века радио у Царској Русији и конструисао први мотор са унутрашњим сагоревањем и ваздушни брод тзв. дирижабл.
Жељу за развојем сарадње са Руским домом изразио је и директор Градске библиотеке, где је у скорије време планирано отварање „Руског кутка“. Овом приликом директору Руског дома уручена је књига „Самовар у равници“ аутора Алексеја Арсењева,  хроничара руске дијаспоре.
Након посете руске делегације Новом Бечеју, Владимир Толстој, заменик председника Државне думе Русије послао је видео поруку захвалности:
,,Добар дан, драги моји! Велико вам хвала за сећање на нашу породицу које чувате у Новом Бечеју од нас, свих потомака Лава Толстоја, од унука и праунука Владимира и Илије Толстоја, који су живели у Србији у емиграцији. Велико вам хвала! Обећавам да ћемо обавезно доћи како бисмо још једном били заједно у кући где је живела наша породица, и хвала вам на пријатељству, гостопримству и љубави. Велики поздрав из Русије!“