Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Годишњица НАТО бомбардовања: дан који се не заборавља

У Србији ће данас низом манифестација, полагањем цвећа и венаца и одавањем поште настрадалима, бити обележена 22. годишњица почетка ваздушних напада НАТО снага на територију тадашње Савезне Републике Југославије.

Ваздушни напади северноатлантског пакта (НАТО) извршени су без дозволе Савета безбедности УН. Бомбардовање је почело 24. марта 1999., а последње бомбе на територију СРЈ пале су 10. јуна. Тачан број жртава ове операције није познат. Према проценама српских власти, у бомбардовању је страдало око 2.500 људи, међу њима 89 деце. По незваничним подацима, материјална штета се процењује на, најмање, 100 милијарди долара.

Поводом Дана сећања на погинуле у НАТО бомбардовању, на споменик са епитафом ,,Били смо само деца“ на Ташмајдану венац је положила делегација Руског дома у Београду. Споменик је подигнут у знак сећања на децу страдалу 1999. године у такозваној „мировној“ операцији  у име победе ,,слободе“ и ,,демократије“.

До данас остаје отворено питање зашто ниједна држава чланица НАТО-а која је извршила агресију на СРЈ без одобрења Савета безбедности УН није одговорала за почињене злочине.