Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

О лекцијама југословенске трагедије – из Русије, Србије, Италије

Данас, 24. марта, на годишњицу почетка бомбардовања Југославије од стране НАТО-а, одржана је конференција Дома новинара у граду Вороњежу, Руског дома у Риму и Руског дома у Београду  „НАТО агресија. Лекције југословенске трагедије“. У оквиру догађаја представљена је књига „НАТО пред судом историје“ уваженог српског адвоката Горана Петронијевића. Књига је својеврсни дневник ратних дешавања који садржи јединствени документ: Петронијевић је прикупљајући доказе о злочинима НАТО по завршетку рата, учествовао у изрицању пресуде главним иницијаторима агресије Билу Клинтону, Хавијеру Солани, Жаку Шираку, Мадлен Олбрајт, генералу Весли Кларку и другим.

Учесницима скупа, видео поруком, обратили су се амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко и његов српски колега Мирослав Лазански, истакавши да је агресија против Србије, суверене европске земље,   почињена од стране северноатлантског пакта, супротно свим нормама међународног права, злочиначки чин. Онлајн, из Београда укључили су се директор Руског дома, доскорашњи дописник Првог канала Руске телевизије, аутор репортажа о трагичним догађајима у Југославији, Јевгеније Баранов, Божидар Делић, генерал-мајор Војске Србије и Црне Горе у пензији, Љубомир Вучковић, некадашњи судија Врховног суда Србије и Срђан Алексић, адвокат.

Окружни суд у Београду је септембра 2000. године челнике НАТО-а и земаља које су учествовале у бомбардовању СР Југославије осудио на по двадесет година затвора. Пресуда је први државни документ поништен одлуком „демократских“ власти недуго после Петог октобра. Meђутим, због непоштовања законске процедуре, у одлучивању по жалбама, може се рећи да је пресуда и даље на снази. На основу тога, Алексић је јануара 2021. поднео Вишем суду у Београду тужбу против земаља чланица НАТО-а због употребе осиромашеног уранијума током бомбардовања бивше Југославије, које је утицало на појаву тешких облика канцера код мирног становништва земље и војника који су у том периоду боравили на територији Косова.  Иста судбина задесила je и италијанске војнике, који су добили опасну дозу радијације током учешћа у ратним операцијама на зараженим територијама Косова и Метохије. Њихове интересе успешно заступа италијански адвокат Анђело Фјоре Тартаља који се скупу обратио из Руског дома у Риму.