Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Данас се навршава 145 година од боја на Горњем Адровцу

Овогодишње манифестације, посвећене 145. годишњици почетка Српско-турског рата, историјског догађаја који је за наше две државе битан не само због свог историјског значаја у борби за независност словенских народа, већ и због феномена руског добровољачког покрета који се управо у то време појавио, симболично су почеле у селу Горњи Адровац код Алексинца. Битке Српско-турског рата у којима је учествовало неколико хиљада руских добровољаца одвијале су се управо у овим местима. Једна од најкрвавијих одиграла се код Горњег Адровца, 20. августа 1876. Извршавајући наређење врховног команданта српске војске, руског генерала Михаила Черњајева, у битки је херојском смрћу страдао руски пуковник Николај Рајевски.

Његово тело сахрањено је у порти манастира Светог Романа у Ђунису. Мајка Рајевског је касније пренела пепео свог сина у његову домовину, у гробницу Рајевских на породичном имању Еразмовка у Чигиринском срезу Кијевске губерније. На месту његове погибије, залагањем краљице Наталије Обреновић, и на молбу породице Рајевских, подигнут је камени крст са натписом: „Руски пуковник Николај Рајевски у борби са Турцима погибе на овом месту 20. августа, 1876. године ​​“. Двадесет седам година касније овде је подигнута и црква Свете Тројице, у српском народу познатија као „црква Вронског“ или ,,руска црква“. Познато је да је Николај Рајевски послужио Лаву Толстоју као прототип за лик грофа Вронског у роману ,,Ана Карењина“.

И после више од једног века, сећање на ратне догађаје не бледи: сваке године локалне власти, заједно са пријатељима из Русије, полажу венце на места херојских борби својих предака за ослобођење Србије.

На фотографијама: на позив председника општине Алексинац, делегација Руског дома присуствовала је меморијалном догађају, посвећеном 145. годишњици боја на Горњем Адровцу. Ученици гимназије Алексинац су заједно са Центром за културу и уметност Алексинац припремили културно-уметнички програм на руском језику, посвећен легендарном јунаку Српско-туског рата – руском добровољцу Николају Рајевском. У саставу делегације Руског дома била је и Радмила Тонковић, председник Савета Српске Асоцијације дипломаца руских универзитета.