Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Повратак генерала: 145 година од доласка руских добровољаца у Србију

Још једна изложба у оквиру Дана духовне културе Русије у Србији отворена је данас у Историјском музеју у Београду. Посвећена је јединственом догађају у историји руског народа, који се десио пре 145 година, када се први пут појавио феномен војног добровољства, независног од државе, а које је подржало грађанско друштво, истакнути представници војне, пословне и научне елите.

Посетиоци изложбе, посвећене овој значајној годишњици,  имали су јединствену прилику да виде материјале везане за Михаила Черњајева, вођу руских добровољаца, генерала руске и српске армије.

У Београд су по први пут достављени дигитализовани материјали из збирке Државног историјског музеја –  фотографије из албума „Успомене из Србије“, награде добровољцима, личне забелешке и преписка генерала Черњајева са организаторима покрета Иваном Аксаковим и Николајем Рајевским.

Изложбу ,,Повратак генерала: 145 година од доласка руских добровољаца у Србију“, чији је аутор проф. др Алексеј Тимофејев, заједно су организовали Министарство културе Руске Федерације, Министарство културе и информисања Републике Србије, Историјски музеј Србије, Државни историјски музеј из Москве и Руски центар за науку и културу „Руска дом“ у Београду.

Присутни на отварању изложбе добили су на поклон изложбени каталог у издању Руског научног института. Аутор – проф. др Алексеј Тимофејев, рецензенти проф. др Јарослав Вишњаков, проф. др Ирина Антанасијевић.