Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Руско-српски културни форум

У Наставку Трећег заседања Радне групе за сарадњу у области културе и туризма Србије и Русије, које је данас одржано у Народној Скупштини Републике Србије уз учешће заменице министра културе Руске Федерације Олге Јарилове, потпредседнице Владе, министарке културе и информисања Маје Гојковић и помоћнице министра трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије Ренате Пинџо, у Руском дому је одржан Руско-српски културни форум.

У његовом оквиру организоване су пленарне седнице „Духовна повезаност и културни кодови – платформа за изградњу сарадње између Русије и Србије“ и  „Нови приступи туризму. Перспективе за развој руско-српских туристичких веза“, промоција културног и туристичког потенцијала региона Русије и округли сто „Култура руског гостопримства“. Учесници седнице су разговарали о питањима међурегионалне сарадње у области културе и туризма, сарадње у области филмске продукције, развоја образовних пројеката, сценских уметности итд.

Министарка културе Србије истакла је да је сарадња две државе ослоњена на нашу заједничку прошлост и окренута ка будућности, нагласивши потребу за продубљивањем и унапређењем сарадње на свим нивоима: државном, регионалном и локалном.

Резултати међукултурног дијалога, који је претходних дана одржан у Београду, већ су видљиви. У Централном холу Народне скупштине данас су Меморандум о сарадњи Југословенског драмског позоришта и Александринског театра из Санкт Петербурга потписали директори ових институција Тамара Вучковић Манојловић и Сергеј Јемељанов.