Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Петар Велики – градитељ Велике Русије и српско-руских односа

На позив Сабора универзитетских професора сарадник Руског Дома др Георги Енгелхардт одржао је излагање на тему ,,Петар Велики – градитељ Велике Русије и српско-руских односа“.

Г. Енгелхардт је дао осврт на период владавине цара Петра Великог посебно истикнувши да је ова година јубилеј обележавања 350 година од рођења овог великог утемељитеља руске државе и културе. Овај изузетан владар је посебним визионарским и државничким даром допринео да се руска империја структурира као модерна европска држава у оквиру православне монархије. Цар Петар Велики је необичним стремљењем за напредком и цивилизацијским тековинама био спреман и на јединствено путовање кроз тадашњу Европу у настојању да Руска империја примени најбоља искуства тадашње Европе борећи се постојано за очување руског верског и народног духа.

Бројне институције настале су управо захваљујући изразитој даровитости самог цара да организује и препозна потребе модерне државе. Тако је цар Петар Велики провео реорганизацију војске и посебно утицао на развој морнарице, изванредан је допринос дао у привредном развоју, индустријализацији, рударству, шумарству. Непроцењив је и његов допринос у формирању научне традиције (оснивао је академију наука) и наравно у градитељском смислу, градећи грандиозан пројекат града Санкт Петербурга као европске метрополе тога доба васпостављајући Руску империју као војну и поморску силу.

Др Енгелхардт наглашава и јединствени меритократски стил управљања државним системом који је поседовао цар одређујући племству обавезу служења у војсци и државној управи, али и могућност да обични грађани својим радом и способношћу стекну титуларно звање. У тим околностима истакли су се и поједини Срби. Дипломата Сава Владисављевић се истакао на Балкану, у Турској и Венецији, а посебно је допринео састављању уговора са Кином дефинишући руско кинеску границу. Познат је и адмирал флоте Руске морнарице Матија Змајевић и пуковник Михаил Милорадовић, козачки старешина. Посебно је истакнута улога цара Петра Великог у помоћи Српској православној цркви, као и оснивање Руске школе у Сремским Карловцима те уопште у системском развоју културних веза наших народа.

Догађај су пратили јутјуб канали ТВ Данга и Ђорђе Кантар Калимеро уживо.