Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

У Руском дому одржан концерт Хора Радио-телевизије Србије

Као најава будуће сталне сарадње Музичке продукције РТС и Руског центра за науку и културу у Београду, данас је у Руском дому одржан концерт Хора Радио-телевизије Србије. У условима до сада невиђених санкција западних земља против Русије, које су погодиле и руску културу, Србија је практично једино ,,острво“ у Европи на коме Русија, руски језик и култура имају право на постојање.

Наступ Хора РТС под управом Олге Бисерчић замишљен је као „Вече руске музике“, на коме је публика имала прилику да слуша композиције за хор Тањејева, Чајковског и Свиридова. На програму концерта нашле су се и обраде познатих руских народних песама, као и хорови из опера ,,Евгеније Оњегин“ и ,,Пикова дама“.  Овај запажени музички догађај окупио је у Руском дому бројне званице из културног, научног, јавног и пословног живота престонице. Концерту је присуствовао амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко.

Основан 1939. године, Хор РТС промовише дела како домаћих, тако и страних композитора који су оставили значајан траг у хорском и вокално-инструменталном стваралаштву. Током више од 80 година  постојања, овај реномирани ансамбл остварио је успешне турнеје скоро у свим европским земљама, као и у Русији. Хор РТС је добитник бројних признања. Посебно се издваја Сретењски орден трећег степена за постигнуте резултате у културним делатностима.