Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

У галерији „Прогрес” отворена је изложба „Српске белешке” познатог уметника из Владивостока Игора Обухова.

Уз подршку Руског дома, у Галерији „Прогрес” отворена је изложба „Српске белешке” познатог уметника из Владивостока Игора Обухова.
Међу почасним гостима, отварању изложбе присуствовали су начелник Одељења за унапређење савременог стваралаштва Министарства културе и информисања Републике Србије Миодраг Ивановић, саветник у Амбасади Руске Федерације у Републици Србији Владлен Зеленин, директор Руског дома у Београду Јевгениј Баранов, руководилац Фондације за подршку иницијативама младих „Татјанин дан – Приморје“ Олесја Некрасова, ректор Универзитета уметности у Београду Мирјана Николић, шеф Одсека за црквене уметности Академије СПЦ за уметност и консервацију Владимир Карановић и др.
Бројне речи захвалности упућене су те вечери уметнику из Русије за исказано интересовање за историју и културу Србије. Игор Обухов се заузврат потрудио да сваком госту посвети посебну пажњу: говорио је о историји стварања изложбе, својој визији и јединственом смислу који поседује свака слика. О професионалној страни свога стваралаштва Игор је говорио са колегама, представницима ликовних и образовних институција.
Изложба „Српске белешке” је сликарство и реч у 20 прича-бележака: сваку слику прати текст, посвећен историјским догађајима или занимљивостима које вежу Србију и Русију. Међу ауторима текстова су директор Руског дома Јевгениј Баранов, глумац Милош Биковић, а у састав изложбе уврштени су и цитати редитеља Емира Кустурице.
▫️Како је отпочета сарадња Владивостока и Србије
Изложба „Влад и Восток” Игора Обухова представљена је 2021. године у Градској кући у Суботици, галерији Историјског архива града Новог Сада, у културним центрима у Кикинди и Новом Бечеју и у Руском дому.
Обухов је током боравка у Србији учествовао на ликовној колонији у Пожаревцу, посетио Сребрно језеро, цркву Свете Тројице у Горњем Адровцу, Калемегданску и Петроварадинску тврђаву. Сва ова места инспирисала су га на мање сижејне скице које је по повратку у Владивосток преобразио у упечатљиве слике заједничког назива „Српске белешке“.
Изложба „Српске белешке“ представљена је 5. маја 2022. године у Уметничкој галерији „Централ“ у Владивостоку.
▫️Игор Обухов
Професор на катедри за сликарство и цртање Далекоисточног државног института уметности, дописни члан Међународне академије културе и уметности, члан међународног комитета “Asian Art Association“.
🔸Распоред рада изложбе биће накнадно објављен.