Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

У Руском дому представљена изложба „Српско-руски дипломатски односи од Светог Саве до 1944. године“

Удружење ветерана посебних јединица полиције представило је у Руском дому изложбу „ Српско-руски дипломатски односи од Светог Саве до 1944. године“. Поставка, припремљена за 185. годишњицу дипломатских односа Русије и Србије,  садржајно је много шира од свог назива и заправо даје преглед свих веза наших народа – дипломатских, политичких, културних и верских.

Председник Удружења Саша Пантелић је том приликом истакао значајан допринос руских војника у одбрани слободе Србије, осврнувши се на традиционално учешће Удружења на меморијалним литургијама 1. јуна у Руској цркви у Београду и 2. августа код споменика добровољцима у Вишеграду. Представник Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Милош Ковачевић честитао је присутнима Међународни дан Пушкина и подсетио на улогу српског сарадника Петра Великог, грофа Рагузинског, у судбини деде писца „Арапина Петра Великог”. Генерал Обрад Стевановић, пуковник Миодраг Капор и угледни правник Александар Тодоровић су говорили о значају руско-српских односа, те истакли да су Срби и Руси увек били на правој страни историје.

Највишом наградом Удружења ветерана посебних јединица полиције – Спомен медаљом са мачем одликовани су руски председник Владимир Путин и амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко. Спомен медаље су уручене првом секретару Амбасаде Наталији Клешченковој. Спомен медаље су додељене и старешини Подворја Руске православне цркве у Србији Виталију Тарасјеву и Руском дому. Спомен иконе дароване су генералу Обраду Стевановићу и Руској амбасади.