Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

У Србији одржане свечаности у част Николаја Рајевског

У суботу, 2. септембра у Горњем Адровцу одржане су свечаности у спомен на руског добровољца пуковника Николаја Рајевског. Свету литургију у Цркви Свете Тројице служио је Његово преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније, након чега су уследили помен и полагање венаца, коме су присуствовали представници Руског дома – заменик директора Вјачеслав Чарски и саветник у Руском дому Павел Бушујев.

„Срећни смо што је толико људи присуствовало овом догађају. Ове године обележавамо 145 година од завршетка Руско-турског рата, услед чега је Србија стекла независност. Управо је Рајевски био један од оних људи који су дали кључни допринос ослобођењу Срба, жртвујући свој живот“, истакао је Чарски у разговору са новинарима.

Након пригодног културно-уметничког програма Културног центра Алексинац, делегација Руског дома посетила је Манастир Свети Роман, положивши венац на спомен-обележје где почива срце Рајевског. После пројекције филма „Вода. Последњи дани пуковника Рајевског“ у Центру за културу и уметност Алексинац, представници Руског дома састали су се са руководством Друштва српско-руског пријатељства „Рајевски-Вронски“.