Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

У Руском дому обележена 210. годишњица од рођења Петра Петровича Његоша

Концертом Српског певачког друштва „Светосавник“ из Подгорице у Руском дому је обележено 210 година од рођења Петра Петровића Његоша.

„Посебна нам је част што се наш данашњи сусрет одржава на дан рођења Петра Петровића Његоша. Ово је веома важан симбол. У српском народу постоји пословица: „Ко пева зло не мисли“. Радује ме што смо имали прилику да угостимо подгорички „Светосавник“ – представника оне праве Црне Горе, која не смишља зло, српске Црне Горе, руске Црне Горе, Светосавске Црне Горе и Његошеве Црне Горе“, рекао је, поздрављајући госте, представник Руског дома Павел Бушујев.

Изванредно извођење руских народних песама смењивале су рецитације стихова Сергеја Јесењина, цитати из дневничких записа са путовања по Русији митрополита црногорско-приморског Амфилохија Радовића, црквени псалми и познате српске народне и забавне песме. Концерт је завршен извођењем песме „Тамо далеко“, након чега је на бис изведен хит Ђорђа Марјановића „Девојко мала”.

Хор „Светосавник“ основан је пре 15 година са благословом блаженопочившег митрополита црногорско-приморског Амфилохија. Име носи у част Светог Саве и посвећен је очувању српске духовне, народне и забавне музике у Црној Гори.