Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

У част 115 година од рођења Јевгенија Вучетича у оптицај пуштена марка Поште Србије

У протеклих неколико година Руски дом је остварио изузетну сарадњу са ,,Србијамарком“ Поште Србије. Заједничким залагањем, а кроз издавање пригодних поштанских марака, српска јавност је имала прилике да се упозна са низом личности и значајним догађајима, који су обележили вишевековне културне, историјске и дипломатске односе Србије и Русије.
У новембру ове године у оптицај је пуштено филателистичко издање у част 115 година од рођења Јевгенија Вучетића (Јекатеринослав, 28. децембар 1908 – Москва, 12. април 1974), истакнутог руског вајара, пореклом Србина из Црне Горе.
Вучетић је од раног детињства показао уметнички дар. Студирао је вајарство на Лењинградском институту за пролетерску ликовну уметност. Био је члан Президијума и потпредседник Академије уметности СССР. Аутор је монументалне статуе „Мајка Отаџбина зове!“, 1967, на брду Мамајев курган у Волгограду. Посвећена херојима Стаљинградске битке, статуа је највећи симбол борбе руског народа против фашизма у Другом светском рату. Јевгеније Вучетић је учесник Великог Отаџбинског рата и носилац највиших признања у Совјетском Савезу.
Представљање поштанске марке ,,115 година од рођења Јевгенија Вучетића“ одржано је 3. новембра 2023. године на свечаности уприличеној у Руском дому поводом обележавања Дана народног јединства Руске Федерације, а уз учешће директора „Србијамарке“ Поште Србије Адама Софронијевића.