Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

предавање „Путевима Светог Саве у Русију“

💬У петак, 26. јануара, у Руском дому је у сарадњи са Савезом за српско-руски друштвени дијалог „КОС“ одржано предавање „Путевима Светог Саве у Русију“. Догађај је одржан поводом обележавања Савиндана, а том приликом обрађена је тема најранијих српско-руских културолошких, историјских и духовних веза које сежу у доба Светог Саве. Предавање је држала Ксенија Радјичић, професор руског језика.

📖🖌У центру пажње био је Номоканон или Крмчија Светога Саве, чије се Московско синодално издање из 1787. године чува у библиотечком фонду Руског дома, а у коме се на посебан начин преплиће неколико линија српско-руских веза. Догађај је спровео слушаоце не само кроз историјски и духовни значај лика Светог Саве, већ и приказао како је он деловао на остали словенски свет, пре свега на Русију. Изнете су важне историјске чињенице како су Савини потомци неговали и развијали везе са Русијом.

🎶Програм предавања употпунио је културно-уметничким програмом на коме су наступили Хор Осме београдске гимназије, КУД „Радинац“, трио „Вечност“,  Јања Бојовић и Софија Кулишова, које су читале изабране стихове.