Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

У РУСКОМ ДОМУ ОДРЖАНО ПОЕТСКО ВЕЧЕ У ЧАСТ РОЂЕЊА ПУШКИНА

Велико поетско вече уприличено је у Руском дому 6. јуна на Дан руског језика и поводом 225. годишњице од рођења Александра Сергејевича Пушкина.

„Наше братско поетско вече организовано је на дан који је веома значајан за руску културу. У питању је рођење Александра Сергејевича Пушкина – „сунца руске поезије“. Посебно је значајно што данас обележавамо 225 година од рођења великог песника. Управо је Пушкин створио савремени руски књижевни језик. Писао је о Србима и Србији, а његова песма „Кћери Карађорђеве” указује на то да је веома добро познавао и разумео српски народ. Постоји још једна мало позната чињеница која повезује Србију, Русију и Пушкина. Српски аристократа, гроф Руског царства Сава Владиславић (Рагузински) је 1708. године поклонио цару Петру Великом неколико робова које је купио у Истанбулу. Међу младим Арапима био је и Пушкинов прадеда, који је на крштењу добио име Ибрахим Ханибал, а патроним по свом куму, цару Петру Великом“, рекао је саветник директора Руског дома Павел Бушујев.

У оквиру догађаја у организацији Друштва „Православна нит“, Удружења српских књижевника у отаџбини и расејању и Удружења писаца Србије премијерно су изведена дела, писана за ову прилику. У програму поетске вечери учествовало је 23 песника узраста од 13 до 80 година. Песме су биле посвећене Русији и српско-руским односима. Декламовање стихова употпунили су музичке тачке на српском и руском језику.

Подршку догађају пружио је Руски дом у Београду.

Више фотографија на ЛИНКУ⬅️