Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

11. септембра представљена књига чувеног београдског хирурга проф. др Алека Рачића, „Столеће биолошког и духовног геноцида над Србима”.

 

На годишњицу НАТО бомбардовања Републике Српске 1995. године, у Руском дому је 11. септембра представљена књига чувеног београдског хирурга проф. др Алека Рачића, председника савета Академије „РАС” „Столеће биолошког и духовног геноцида над Србима”. У књизи, издатој уз благослов митрополита Амфилохија, аутор се посебно осврнуо на дугорочне последице авио-напада НАТО-а на здравље становника региона, као и на месту дешавања из 1995. у општем контексту експанзије алијансе на Исток.

Доктор Рачић још од краја деведесетих прегледао је станoвнике региона који су страдали у нападима НАТО-а, те је обратио пажњу на нагли пораст пацијената са онколошким оболењима, од 5800 случајева 1994. године до 33000 2011. године! Радећи као хирург сусретао се са туморима, за чији настанак није било типичних разлога, те је постао један од првих аутора који је описао последице муниције са осиромашеним уранијумом и плутонијумом који је користио НАТО блок. По мишљењу лекара, бомбардовање територије Републике Српске 1995. године била је пролазна фаза провере примене ове муниције. Након коришћења у пустињским пределима Ирака 1991. године, алијанса их је онда протестирала у брдским крајевима БиХ, а 1999. користила приликом напада на петрохемијске и енергетске објекте Југославије, који су за последицу имали огромну еколошку штету.

На представљању су такође говорили о. др Милорад Средојевић, уредник издавачке куће „Хришћанска мисао”, и дипломата и друштвени посленик Владимир Кршљанин.