Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Премијерна пројекција краткометражног филма „Маске“, који су у потпуности снимила деца из Србије и Русије у оквиру пројекта филмског студија „Горки“, одржала се у Руском дому у Београду 20. септембра.

Поред утисака о свом првом искуству рада у филмској индустрији, деца су испричала бројним гледаоцима и своје утиске о путовању у Москву. Премијеру је водио наш стари пријатељ, водитељ емисије Културиста, Бошко Козарски.
Испред Руског дома у промоцији су учествовали заменик директора Вјачеслав Чарски и запослене одељења за културу Олга Голубева и Ана Бушујева, које су иначе пратиле цео пројект. Специјални гост промоције био је глумац Драган Миливојевић.

🏆 Свим учесницима пројекта уручени су мали Оскари као знак успешног почетка међународне кинематографске делатности.

🎥🎭Јединствени пројекат филмског студија „Горки“, под називом „Филмски кампус“, по први пут је покренут прошле године у шест земаља: Србији, Турској, Казахстану, Јерменији, Узбекистану и Белорусији. У свакој од земаља деца узраста од 13 до 17 година самостално су снимили краткометражне филмове. Српска деца су у својству основе за свој сценарио изабрали драму Михаила Љермонтова „Маскарада“. Током снимања филма млади кинематографи опробали су се у разним улогама, од сценаристе и сниматеља, до глумца и редитеља под руководством мајстора филма.

🎬 Деца су представила публици своје радове у августу ове године у Москви, у оквиру Првог московског међународног фестивала омладинских филмова „Високо“. Поред учешћа на фестивалу, деца из Србије упознала су се са престоницом Русије и њеним главним споменицима, комуницирали са водећим руским филмским редитељима, те учествовали у уметничким радионицама са вршњацима из разних земаља света.

😎 Према оценама жирија московског фестивала, српски пројекат је проглашен за један од најзрелијих. Стога је Руски дом у Београду решио да представи српској публици рад младих кинематографа.