Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Култни играни руско-белоруски филм „У августу 1944.“ на великом платну Руског дома

Поводом 80 година од ослобођења градова Србије и њене престонице од немачко-фашистичких освајача, синоћ је у Руском дому одржана пројекција играног руско-белоруског филма „У августу 1944.“. Остварење је понело епитет једног најбољих филмова данашњице у коме је обрађена тема Великог отаџбинског рата. Снимљен 2001. године према мотивима романа Владимира Богомолова „Тренутак истине“, филм је добио изванредне критике, а његовом успеху допринео је и сјајан глумачки састав најпопуларнијих имена руске кинематографије.

Догађају, организованом на иницијативу Амбасаде Белорусије у Србији, присуствовале су бројне званице, међу којима су били потпредседник Скупштине Републике Србије Јован Јањић, представници министарстава Владе Републике Србије, дипломатски кор Русије и Белорусије.

Пројекцију филма је уводним говором отворио Амбасадор Белорусије у Србији Сергеј Малиновски. Он је истакао да се белоруска Амбасада труди да одржавањем оваквих и сличних програма да активни допринос спречавању покушаја фалсификовања и заташкавања историјских чињеница из Великог отаџбинског и Другог светског рата. „Надамо се да данас чинимо још један корак ка очувању сећања на тај сурови и судбоносни рат и брижнијем односу према очувању историјске истине и њеног преношења следећим генерацијама“, казао је Малиновски.

Амбасадор Белорусије је том приликом указао на симболику приказивања филма у Руском дому, те подсетио да је редитељ овог остварења Михаил Пташук волео Србију, те да је пред крај свог живота управу њу одабрао као дестинацију за своје последње путовање.

У оквиру пројекције филма посетиоцима је представљена изложба архивске фотографске грађе Белоруског државног музеја историје Великог отаџбинског рата и архивски материјали из фонда Руског дома који приказују учешће совјетских војника, међу којима и досељеника из Белорусије у ослобођењу Београда и Југославије.

Догађај је подржало Удружење „Народна дипломатија“, које је помогло да се филм преведе на српски језик.