Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Александар Невски у историјском, државном и духовном контексту: повезаност времена и генерација

Под овим називом је у Председничкој Библиотеци Санкт Петербурга одржан округли сто, који је отворио циклус манифестација Комитета за локалну самоуправу, међунационалне и међуверске односе Лењинградске области, уприличених поводом обележавања осам векова од рођења овог истакнутог државника и војсковође, искусног дипломате и великог патриоте.

Место одржавања округлог стола није одабрано случајно. Лењинградска област је тесно повезана са историјом и победама великог кнеза: управо се овде прославио ратним подвизима, са великом мудрошћу државника ојачао руску државу.

Поред чланова администрације Лењинградске области, архијереја Руске Православне Цркве, историчара, културних радника, у онлајн дискусији о историјском значају лика и дела Александра Невског говорили су и представници Руског центра за науку и културу у Београду, духовних и друштвених организација. Заменик директора Руског дома Јевгениј Дјомин изнео је историјске чињенице о дубоком поштовању које српски народ гаји према овом руском свецу. Наиме, током Српско-турског рата 1876-1877, добровољачки руски корпус долази у Србију са покретном војничком црквом, посвећеном Св. Александру Невском. Покретна црква је касније постављена у центру Београда код зграде Универзитета и освештана од стране српског митрополита Михаила. Почетком  XX века у Београду је завршена изградња Цркве Св. Александра Невског, у знак сећања на руске добровољце, који су заједно са српском војском ратовали против Османског царства.

У раду округлог стола учествовали су и  Бранислав Кеџић, професор у Богословији Светог Саве у Београду, свештеник храма Александра Невског у Београду, Наталија Коцев, председник српског одељења Међународног фонда јединства православних народа, Ала Бартошић, председник Друштва српско-руског пријатељства ,,Александар Невски“ из Суботице и Предраг Перенчевић, заменик председника Српско-руског братства Александар Невски из Пожаревца.