Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Одржана руско-српска конференција Клуба „Валдај“ и Руског дома у Београду

У четвртак, 24. јуна у Београду је одржана Руско-српска конференција Међународног дискусионог клуба „Валдај“ у сарадњи са представништвом Россотрудничества у Републици Србији – Руским домом у Београду. Тема конференције: „Русија на Балкану: поглед у будућност“. Стручњаци су разговарали о перспективама сарадње Русије и Србије у економској, хуманитарној и културној сфери.

Међународни односи на Балкану динамично се развијају. Регион је од великог значаја за Москву, што се може објаснити културним, духовним и политичким везама Русије са народима на Балкану. Посебно су значајне везе са Србијом. Билетерална сарадња није ограничена само питањима која су везана за историјско сећање. Москва и Београд имају сличан став по многим питањима међународне агенде, развијају заједничке економске, инфраструктурнеи енергетске пројекте.

На конференцији су учествовали: председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић, министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић, министар унутрашњих послова Републике Србије Александар Вулин, копредседник српско-руског Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу Ненад Поповић, помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић, главни саветник Министарства спољних послова Републике Србије Владимир Кршљанин, руководилац Центра за руске студије на Факултету политичких наука Универзитета у Београду Синиша Атлагић и др. Са руске стране на конференцији су учествовали изванредни и опуномоћени амбасадор Руске Федерације у Републици Србији Александар Боцан-Харченко, руководилац Россотрудничества Јевгениј Примаков, директор Руског дома у Београду Јевгениј Баранов, руководећи партнер EY за земље Заједнице Независних Држава, заменик руководиоца за рад са клијентима у земљама Централе, Источне, Југоисточне Европе и Централне Азије Александар Ивлев, заменик проректора, професор одељења за међународне односе Националног истраживачког универзитета „Висока школа економије“, виши научни сарадник Института Европе Руске академије наука Јекатерина Ентина, председник Савета Фондације за развој и подршку Међународног дискусионог клуба „Валдај“ Андреј Бистрицки, програмски директор Међународног дискусионог клуба „Валдај“ Олег Барабанов, виши научни сарадник Института за међународну политику WeltTrends у Потсдаму, научни директор Немачко-руског форума Александар Рар и др.