Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

У знак сећања на Дарју Коровкину

Запослени Руског дома данас су посетили меморијални комплекс на  Гучеву, где су одали почаст руској девојци – добровољцу у Првом светском рату, медицинској сестри Дарји Коровкиној (1888-1914) коју у Србији због изузетне храбрости и пожртвованости називају „косовком девојком“ Великог рата.

Догађај је организовао Национални савет руске националне мањине у сарадњи са Руским домом. Присутни су положили венце на споменик и спомен-плочу Дарји Коровкиној и поклонили се херојима Првог светског рата код Спомен- костурнице на Гучеву.

Дана 2. октобра 1914. године, на планини Гучево, у најкрвавијој битки на Дрини, пружајући лекарску помоћ рањеном српском официру, Дарја је страдала у експлозији гранате аустријске хаубице.

 

На врху планине Гучево 1929. године Удружење резервних официра и ратника подигло је спомен-костурницу у којој је сахрањено око 2500 страдалих војника. Овде се налази и мермерна плоча посвећена подвигу 26-годишње руске медицинске сестре. Средствима ветерана Првог светског рата на месту погибије Дарје Коровкине подигнут је споменик.