Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

„Номади” Алексеја Дмитријева у Београду

Самостална изложба радова познатог руског уметника Алексеја Дмитријева отворена је данас у Галерији Руског дома. Изложба је део међународног пројекта „Номади“ који уједињује уметнике из разних земаља, блиских духом и блиских по схватању улоге сликарства и културе као средстава спознаје своје суштине и везе са спољним светом.

Животни пут Алексеја Дмитријева је својеврсна илустрација теме светских сеоба, гледана кроз призму личног искуства. Родом из Ташкента, у трагању за природом, која би одговарала његовом унутрашњем свету, прошавши кроз искушења престоничког живота у Москви, изабрао је место за свој боравак планине Алтаја, прапостојбину номадске културе Скифа и Туркијаца, чије трагове чувају стене и степе овог краја, на граници Кине, Монголије, Казахстана и Русије. Прожимање са светом архетипова древног Алтаја, забележено је у радовима уметника.

Алексеј Дмитријев познат је не само у Републици Алтај, где живи и ради више деценија, већ и ван њених граница. Сликар, илустратор, дизајнер, сценограф. Приредио је више самосталних изложби у Русији и иностранству. Слике Дмитријева чувају се у музејима и приватним колекцијама у Русији, Француској, САД, Канади, Аустрији, Турској, Холандији, Израелу, Летонији, Узбекистану.

Изложба ће бити отворена до 29. новембра.