Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом
Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

III Mеђународна конференција „Исходи рада независних међународних комисија: cрпске жртве грађанског рата у Сарајеву 1991-1995 и жртве свих народа у регији Сребреница 1992-1995”

17.02.2022., 13:00 - 18:00

III Mеђународна конференција „Исходи рада независних међународних комисија: cрпске жртве грађанског рата у Сарајеву 1991-1995 и жртве свих народа у регији Сребреница 1992-1995”

У четвртак, 17. фебруара од 13 до 18 часова по московском времену у сали 124 Факултета за међународне односе Државног универзитета у Санкт Петербургу и на Zoom платформи биће одржана III Mеђународна конференција под називом „Исходи рада независних међународних комисија: cрпске жртве грађанског рата у Сарајеву 1991-1995 и жртве свих народа у регији Сребреница 1992-1995”.

Конференцију организује Катедра за светску политику Факултета за међународне односе Државног универзитета у Санкт Петербургу и Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Владе Републике Српске, уз подршку Балканског клуба Московског државног института за међународне односе Министарства иностраних послова Русије, српске асоцијације Московског државног института за међународне односе Министарства иностраних послова Русије и Фондације за подршку јавној дипломатији „А.М. Горчаков“.

На конференцији биће представљени резултати рада независних међународних комисија за истраживање догађаја у Сарајеву у периоду од 1991. до/и 1995. године и за истраживање догађаја у Сребренчком региону у периоду од 1992. до/и 1995. године.

Комисије су основане почетком 2019.  и завршиле су свој рад крајем 2020. године. У склопу комисија радиле су групе независних међународних стручњака из Русије, САД, Израела, Немачке, Француске, Аустрије, Италије, Србије, Аустралије, Нигерије и Јапанa. Као резултат озбиљног и мултидисциплинарног истрачивачког рада, створен је јединствен материјал који укључује војне, политичке, економске и психолошке аспекте грађанског рата у Босни и Херцеговине из деведесетих, као и његове савремене последице.

 

Резултат готово двогодишњег рада су два обимна извештаја комисија, у којима је забележен историјат развоја сукоба у Сарајеву и Сребреници; анализирана улога радикалног ислама у БиХ; улога медија у демонизацији Срба; проучена психологија и жртве зараћених страна. Главне одредбе извештаја биће представљене на конференцији.

Главне закључке рада комисија представиће Рафаел Израели (Израел), председник Независне комисије за Сарајево, професор емеритус на Хебрејском универзитету у Јерусалиму, Израел, историчар блискоисточних, исламских и кинеских студија, сарадник на Трумановом институту за унапређење мира у Јерусалиму;  Виктор Безрученко (Руска Федерација), потпредседник Независне комисије за Сарајево, војни експерт са великим искуством у мисијама УН широм света, укључујући Босну и Херцеговину,  дугогодишњи војни експерт у Међународном кривичном суду УН за бившу Југославију; Гидеон Грајф (Израел), стручњак за историју холокауста и Другог свјетског рата, модерну јеврејску историју, историју концентрационих логора и логора за истребљење, посебно за Аушвиц, Мајданек и Јасеновац. Графт је био дугогодишњи руководилац деска за Немачку и Пољску у одељењу за Европу Јад Вашема у Израелу. Главни је историчар и истраживач Института за образовање, документацију и истраживање Холокауста „Шем Олам” у Израелу, виши историчар и истраживач у Фондацији за едукативне пројекте о холокаусту у Мајамију на Флориди, предавач на Универзитету у Тел Авиву, као и на другим академским центрима у Израелу, саветник, преводилац и тумач у Државном музеју Аушвиц-Бирекенау у Пољској, члан Америчког међународног саветодавног одбора за интервјуисање жртава при Фондацији Јеврејског центра Аушвиц из Њујорка, смештеној у Аушвицу у Пољској; Стивен Мејер (САД), бивши високорангирани сарадник ЦИА, деведесетих година је заузимао положај заменика шефа Међуагенцијских балканских оперативних снага које су се налазиле у седишту ЦИА. Испред Руског дома у Београду у раду конференције учествоваће Георгиј Енгелгардт, научни сарадник Одељења за савремену историју земаља Централне и Југоисточне Европе Института за словенске студије Руске академије наука.

Радни језици конференције су руски и енглески са симултаним преводом. За офлајн учешће у конференцији потребна је регистрација путем слања пријаве (навести пуно име и презиме, држављанство, број пасоша и назив радног места) на имејл адресу: eakoloskov@gmail.com.

За учеснике конференције који нису из Санкт Петербурга, праћење конференције биће обезбеђено путем Zоом платформе. Регистација путем линка TimePad.

*Најава конференције на званичној веб страници Државног универзитета у Санкт Петербургу:  http://sir.spbu.ru/events/?id=815

Детаљи

Датум:
17.02.2022.
Време:
13:00 - 18:00