Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Свет словенске душе

У Новом Саду се сваке године, већ традиционално у марту месецу, у оквиру Међународног сајма књига, уметности и образовања организују Свесловенски дани културе. Од 3. до 10. марта на сајму ће биће промовисана култура Србије, Русије, Белорусије и других словенских народа. У програм овогодишњих Дана по први пут је уврштена манифестација „Свет словенске душе“ која ће бити одржана уз учешће ученика који у основним и средњим школама уче руски језик, студентских организација, културних институција и представника локалне самоуправе који развијају и јачају веза између српских, руских и белоруских јавних, образовних и културних институција.

На позив организатора – Друштава српско-руско-белоруског пријатељства „Свесловенски савез“ из Београда, „Русофил“ из Новог Сада и новосадског Омладинског креативног центра, у Свесловенским данима културе је испред Руског дома учествовао Георгиј Енгелгардт. Он је том приликом високо оценио напоре организатора у очувању и развоју традиционалних веза братских народа. У оквиру манифестације биће одржана Недеља руског дечијег филма, а за њене посетиоце Руски дом је припремио неколико филмских наслова.

На Свесловенским данима културе представљена је књига поезије „Рус и ја“ аутора Боја Пижурице, а ученици основне школе „Здравко Челар“ су за ову прилику припремили пригодан програм, посвећен руском празнику Масленица.