Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Славенко Терзић, историчар, академик САНУ, бивши амбасадор Србије у Москви о нетрпељивости Европе према Русима:

„Нажалост, српски и руски народ је током читавог двадесетог века био предмет експеримената, политичких идеја и подухвата. Свима је познат пример распада Југославије.
Јасно је да Русија не води рат против украјинског народа. Заправо, ово је трагедија. Као историчар знам да су у суштини један народ. Русија је била принуђена да одговори на агресију НАТО-а и Запада. Ово није први пут. Од почетка деветнаестог века Запад је већ 5-6 пута испољио агресију према Русији.
Данас видимо да, нажалост, Запад и НАТО користе Украјину као место за ратне операције против Русије и руског народа. Чини ми се да су Европа и Запад показали своје право лице.
Свако ко прати актуелну западну пропаганду, поготово у Србији, где је иста прилично јака, примећује политику сегрегације и расизма према Русима. Ово би требао да буде шок за све нације. Зар је ово слободна демократска Европа? Укидају Russia Today, протерују руску децу, истерују руске уметнике.
Сведоци смо неке нове фазе модерне историје. Нисмо ни слутили да ћемо доживети политику сегрегације и партикуларног расизма. Русија је део Европе, део европске цивилизације. Одакле ове појаве? Сви треба да се озбиљно запитамо: у ком правцу иде Европа, западни хришћански свет?
Волео бих да се овај рат заврши. Да мирољубива Русија буде прихваћена, да се развијају нормални братски односи. Волео бих да украјински народ схвати да нема ближег народа од руског. Да сарађује са Русијом у економском, политичком, духовном и сваком другом смислу“.