Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Роман Велимира Ивановића ,,Дурбин грофа Саве Владиславића” представљен у Бањалуци

У препуној сали културног центра ,,Бански двор” у Бањалуци представљен је роман Велимира Ивановића ,,Дурбин грофа Саве Владиславића” . Роман о саветнику Петра Великог, грофу Сави Владиславићу Рагузинском, о чијем се имену и делу донедавно практично ништа није знало у друштву. Професор Лука Кецман истакао је значај представљања књиге управо у Бањалуци, интелектуалном центру Републике Српске. Потомак грофа Саве Владиславића, Бранко Вукомановић, одушевио је присутне причом о невероватном животу исељеника из Гацка, који је изузетно допринео нормализацији односа Русије и тада далеке Кине. Познати оријенталиста и дипломата Дарко Танасковић је приказао величину личности Рагузинског у историји српског народа, чији је био предани син и за чије интересе се читавог живота борио. Аутор романа је говорио о сложеном процесу описивања потпуно невероватне судбине свог јунака.
Запослени Руског дома Георгиј Енгелхарт истакао је заслуге грофа Рагузинског у формирању и данас постојећих односа наших народа, као и његов допринос системској подршци Срба у аустријским и турским империјама од стране Русије. Посебно је указао и на чињеницу да је гроф Сава Владиславић почео да служи Русији у једном врло тешком тренутку за нашу земљу, када се одлучивало о њеној историјској судбини и када још увек није било неке јасније слике.
Затим је уследила жива дискусија, те су гости и говорници дошли до закључка да је неопходна максимална популаризација сећања на истакнуте посленике националне историје, међу којима је и гроф Сава Владиславић, који се током читавог живота непрекидно борио за своје земљаке.
Фото: Борислав Брезо/Бански двор – Културни центар