Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

ДАН СРПСКО-РУСКОГ БРАТСТВА

Свечаном академијом Руски дом и Друштво српско-руског пријатељства из Сремских Карловца обележили су Дан српско-руског братства.

Манифестација је по први пут организована у Руском дому јануара прошле године поводом 100-годишњице од подписивања ултиматума од стране руског цара Николаја II и почетка евакуације српске војске на острво Крф, чиме је спашено на хиљаде живота у трагичним за Србију годинама Првог светског рата.

Концерту у Руском дом су присуствовали Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, представници Амбасаде Русије у Србији, Министар одбране Србије Зоран Ђорђевић, представници СПЦ и РПЦ, чланови друштава српско-руског пријатељства и сународника, представници културног живота престонице.

Свечаност је отворена интонирањем химни Србије и Русије. Минутом ћутања присутни су одали почаст трагично настрадалим члановима  Академског ансамбла песама и игара Руске армије „Александров”, а музичке нумере из њиховог репетруара извео је ансамбл Министраства одбране Србије „Станислав Бинички”. Руске и српске народне и патриотске песме публици је представио Епархијски хор „Св. Николаја” из Сремских Карловца и оперски првак Славко Николић. Стихове Владислава Петковића Диса, Константина Симонова, Стевана Раичковића и одломке из монодраме „Надежда Петровић” говорили су Предраг Момчиловић, Биљана Ђуровић, Петар Божовић.

Сања Панфилов, председница Друштва српско-руског пријатељства на чију је иницијативу и ове године организовано обележавање Дана руско-српског братства, обратила се присутнима са речима: „Вековима смо се истом Богу једни за друге молили, од истих непријатеља страдавали, истим се победама радовали, испим писмом писали, при поздраву се три пута љубили. Заједничко нам је и то што се смрти не бојимо. Живела Србија! Слава Русији!.”