Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом
Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Пројекција историјског филма „Проверено, нема мина“

23.10.2023., 19:00 - 20:30

Позивамо Београђане да заједно обележимо 79. годишњицу ослобођења града у Другом светском рату и присетимо се херојске борбе војника Црвене армије и Народноослободилачке војске Југославије за слободу и мирно небо.

Бројна места у Београду чувају траг историјских догађаја из ратног периода, а део те ризнице је и Ташмајданска пећина у којој је био смештен бункер генерал-пуковника „Луфтвафе” Александра фон Лера.

Други светски рат инспирисао је бројне филмске ауторе. Светска кинематографија је 1965. године постала богатија за још једано остварење ове тематике. Реч је о играном филму „Проверено, нема мина“ у режији Јурија Лисенко и Здравка Велимировића.

Филм приказује заједничке напоре Народноослободилачке војске Југославије и Црвене армије у чишћењу Београда од заосталих мина, а догађаји описани у филму се одигравају управо у Леровом бункеру. Приликом повлачења из престонице, немачке трупе одлучују да минирају град, стога југословенске и совјетске јединице „прочешљавају“ сваки делић Београда, остављајући натпис: „Проверено, нема мина“. У подземним тунелима јунаци наилазе на нацистичке диверзантске групе. У жестокој борби и нељудским условима, јунаци филма гину, али спасавају Београд од потпуног уништења.

Предлажемо да завирите у Ташмајданску пећину 1944. године и у њеним тунелима осетите трагичне, а и у исто време херојске тренутке које проживљавају јунаци филма…

23. октобар 19:00, Руски дом у Београду

Детаљи

Датум:
23.10.2023.
Време:
19:00 - 20:30