Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Годишњица оснивања СЛАВЈАНОСЕРБИЈЕ обележена у Руском Дому у Београду

Годишњица Указа руске царице Јелисавете Прве од 29. маја 1753. године о сеоби Срба у Руско царство обележена је 29. маја округлим столом у Руском Дому. Догађај је организовало Удружење „Славјаносербија“ из Београда.

Бројне госте из Србије и Републике Српске је у име Амбасаде Русије поздравила први секретар Наталија Клишченкова, нагласивши значај овог историјског догађаја за развој узајамних односа и очување заједничке историјске баштине наших народа.

У име Руског дома организаторима и гостима округлог стола се обратио др Георгиј Енгелхарт. Он је истакао да је долазком српских официра и војника у Руско царство и стварање Славјаносербије дат велики допринос Русији као њиховој новој отаџбини. Десетине српских генерала и стотине официра су били носиоци војних реформи редовне коњице и самим тим имају немерљив значај у историји руске војске. Друга и трећа генерација српских досељеника највише се прославила у Наполеоновој инвазији на Русију, а исто тако и научници, државни чиновници, индустријалци, уметници и други за које је просто немогуће набројати њихова остварења у развоју Русије.

Председник Удружења „Славјаносербија“ Олга Милуновић је нагласила да су Срби насељавали, развијали и штитили своје нове пределе. Она се том приликом осврнула на материјалне трагове првих досељеника, њихове урбанистичке навике које су понели са собом, те сличност њихових кућа и насеља са војвођанским.

Специјални гост трибине био је професор Филолошког факултета у Београду, председник Фондације „Милош Црњански“ др Мило Ломпар. Он је говорио о значају оба тома романа „Сеобе“ за српски културни образац и историјску судбину српског народа, као делу културног и националне егзистенције.

Одломке из друге књиге „Сеоба“ читао је редитељ Руског театра у Београду Данијел Ковачевић.

Детаљније о догађају на ЛИНКУ.

Захваљујемо се Удружењу „Славјаносербија“ на организацији округлог стола, а поштованим и стручним говорницима на инспиративним излагањима!