Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Руски дом посетио отварање изложбе о Чехову у Универзитетској библиотеци

„Антон Павлович Чехов: лиричар у прози и драми“ наслов је изложбе која је 19. септембра отворена у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ поводом 120. годишњице смрти великог руског писца.

🎤 У свом обраћању на отварању директор библиотеке проф. др Александар Јерков истакао је велике размере стваралаштва Чехова које је настало током његовог, можемо рећи, кратког живота, као и мајсторство кратких форми. Посебно је истакао и Чехова као професионалног лекара, те је навео паралеле са писцима лекарима из српске књижевности.

🎤 Проф. др Снежана Калинић кратко је говорила о смрти писца, о његовом трезвеном стоичком реализму, поредећи Чехова између осталог и са Булгаковим.

📚🤝 Саветник Руског дома др Георгиј Енгелхарт захвалио се библиотеци „Светозар Марковић“ и аутору изложбе Вуки Јеремић како на самој изложби, тако и на фантастично припремљеном и објављеном каталогу. Ова публикација не само да сажето, прецизно и прелепо илуструје биографију Чехова, већ представља и збирку важних текстова српских књижевних критичара посвећених великом писцу. Изложба о Чехову у библиотеци „Светозар Марковић“ још један је доказ узалудности покушаја укидања руске културе.