Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Руски дом на обележавању јубиларне годишњице ослобођења Сврљига у Другом светском рату

Свечаним програмом у Сврљигу, 13. октобра обележена је 80. годишњица ослобођења града у Другом светском рату. Заједно са највишим руководством Сврљига, члановима СУБНОР-а и другим патриотским организацијама и житељима града, прослави овог значајног јубилеја на позив председника Општине Сврљиг Мирослава Марковића, присуствовали су представници Амбасаде Русије у Србији и Руског дома у Београду.

Програм обележавања је отпочет полагањем венаца на Споменик палим борцима у народноослободилачким ратовима, да би затим у свечаној сали Основне школе „Добрила Стамболић“  уприличена Академија уз пригодан културни програм. У духу сећања на све оне који су дали свој допринос у борби против фашизма, пред окупљенима су излагали председник Општине Сврљиг Мирослав Марковић, народни посланик Милија Милетић и други говорници, док се на здружену борбу припадника Народноослободилачке војске Југославије и јединица Црвене армије осврнуо и заменик директора Руског дома Александар Бељченко.

Дана 13. октобра 1944. године, Сврљиг је ослобођен од немачке окупације у склопу велике офанзиве Народноослободилачке војске Југославије и совјетских снага.
Ова операција била је део ширег плана ослобађања југоисточне Србије. Операције на овом подручју биле су део стратешке иницијативе да се непријатељске снаге повуку ка западу, док је истовремено ослобађан простор од велике војне важности. Ослобођење Сврљига означило је почетак краја окупације у овом делу Србије, пружајући локалном становништву слободу и наду након дугих година рата и патње.

Видео: Сврљиг онлајн / Youtube-канал Super D Plus

https://t.me/russkydombelgrad/5875