Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом
Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Представљање превода на српски језик књиге „Црвени макови за кнегињу“

08.10.2019., 18:00 - 19:30

У Руском дому (улица Краљице Наталије 33), 8.октобра 2019. године са почетком у 18.00 часова биће одржано представљање превода на српски језик монографије научног сарадника Института за општу историју Руске академије наука, магистра историјских наука Галине Шевцове „Црвени макови за кнегињу. Материјали биографије кнегиње Јелене Петровне.“

Књига је објављена 2017. године у Русији. Написана је у жанру историјске биографије и посвећена „руском периоду“ кнегиње Јелене Петровне, српске принцезе из династије Карађорђевић. Августа 1911. она долази у Русију у својству будуће жене једног од представника  царске породице Романов, а у децембру 1918. године принуђена је да напусти земљу због притисака совјетске власти.

Галина Шевцова користи опширну дипломатску, породичну преписку и мемоаре како би показала како спољашњи утицаји  драстично мењају судбину не само кнегиње,  већ и њених чланова породице, као и већине њихових сународника. Ради постизања целовитости приповедања ауторка се служи српском и руском историјском литературом.

Иако је монографија научно-историјски рад, биће интересантна не само стручњацима, већ и ширем кругу читалаца.

Књига Галине Шевцове „Црвени макови за кнегињу“ је 2018. године постала лауреат IX Међународног словенског књижевног форума „Златни витез“.

Детаљи

Датум:
08.10.2019.
Време:
18:00 - 19:30