Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом
Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Фондација Светог кнеза Лазара „Начин живота“

10.09.2019., 18:00 - 18.09.2019., 19:00

Изложба уметника Валерија Близњука која је припремљена за Србију, показује досад, мало познате пределе Русије, оне која се не приказују туристима, њене природне лепоте и портрете становника ових удаљених места. Ово је Русија, коју не приказују на телевизорима, коју и већина Руса не познаје. Већи део представљених фотографија је Север Русије и његова тајна места: Соловецка острва, Архангелска област, градић  Тутајев.

Други део поставке посвећен је Светој Гори и храмовима у Србији, као и људима – деци, старцима, монасима који живе у тим крајевима.

Зашто се изложба зове „Начин живота“? Јер показује начин живота људи са северних граница Русије и српске и грчке манастире. Управо православна основа је оно што их спаја а непознат је житељима мега полиса, или просто великих градова и индустријских центара. У сеоској дрвеној кући, у сеоској цркви, у манастиру високо у планинама, свет пун унутрашње хармоније и Божанске светлости. Овде људи живе и чувају традицију, културу, спаја их вера православна и због тога су из неког неопипљивог разлога слични.

То су предели Руског Севера, које ствара сам аутор, истински заљубљеник у овај крај недирнуте природе и добрих људи: крај камена, воде и дрворезаца. Облици православног храма, другачији у Русији, на Балкану на Светој Гори, али увек предивни својим непоновљивим формама.

Свака фотографија Валерија Близњука је завршен лик. У сваки од њих пониреш, као у посебан микросвет, из кога не желиш да изађеш, који постаје твој. И касније остаје дуго у твојој души…

Ове слике бележе и начин живота и мисли самог Валерија Близњука, талентованог фотографа, путника, иконописца, који и бестрасно посматра, и усрдно, понекад ситничаво истражује свет који га окружује.

Гледајући на лица људи, са којима нас упознаје уметник, почињеш да схваташ да су становници чаробних северних крајева (и стари млади), чистији, мирнији, мудрији него становници великих градова, да су ближе Богу, од оних који безглаво јуре кроз живот и да са их житељима Србије и Свете Горе спаја управо та близина Творцу.

Пошто је заволео Руски Север још у младости, фотограф му остаје веран читавог свог живота, непрекидон га посећује и велича кроз своје радове. Валериј Близњук га не само фотографише већ наступа у улози путника и истраживача.

Ипак, најважније у стваралаштву Близњука је оно што нам је Спаситељ завештао. и што је суштина православља. То је љубав! Љубав према ономе што види његово унутрашње уметничко око и ономе што истражује оштрим оком своје камере. Оно што зрачи добротом и мудрошћу. А почесто, са великим људским болом.

«Близњук» на украјинском значи «близанац». Необично је, што Валериј заиста има брата близанца, Андреја, православног свештеника. Браћа се друже, заједно путују, заједно стварају документарне филмове. Током изложбе биће приказан један од њих „Света Гора“ , као и филм Валерија „Сећање на лето“, који говори о Архангелској области. И Бог и природа су изнедрили два брата, који се врло хармонично допуњују у свом стремљењу ка светлости и доброти, служећи Богу!

Валериј Близњук рођен је у Москви 1964. године. Дипломирао је 1990. године на Московском државном факултету уметности „Василиј Суриков“ на одељењу за слободну графику, од када и почиње да се професионално бави фотографијом.

Као фотограф Валериј Близњук учествује у много изложби; имао је десет самосталних изложби. У периоду 2016-2018. радови из серије „Света Гора“ представљени су на међународним изложбама у Солуну, Београду, Истамбулу, Никозији, Касторији и у многим руским градовима. Основне серије фотографија: «Албум поклоника», «Соловецка острва», «Река Мезењ», «Света Гора Атос», «Балкан», «Сардинија», «Град Москва». У периоду 2013-2017. Издао је 6 ауторских фото албума.

Валериј Близњук насликао је више од двадесет икона за Соловецку обитељ. Као иконописац учествовао је у иконописању Храма Христа Спаситеља у Москви и у другим црквама.

Члан је Московског савеза уметника (1998.). Почевиш 1988. Валериј Близњук  учествовао је на више од двадесет изложби Московског савеза уметника. Међу којим су биле и изложбе посвећене Србији: «Чуо сам благовест…Косово и Метохија», која је била посвећена културном наслеђу тог краја. Затим изложба у Централном дому уметника у Москви (2008); изложба радова – православне светиње Свете Горе и Србије, Севера Русије (у истој галерији 2015.), као и експозиција «Света Гора» у Фото центру на Гогољевском булевару у Москви (2016.).

 

Позивамо на сарадњу све заинтересоване особе.

За контакт:  

Председник Фондације Светог кнеза Лазара

Наталја Кољцова

+7(903)168-57-91

fondlazar@gmail.com

Представник Фондације Светог кнеза Лазара у Републици Србији

Зорица Јеремић Шевић

+381631528739

arhivvaljzor@yahoo.com

Детаљи

Почетак:
10.09.2019., 18:00
Крај:
18.09.2019., 19:00