Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

ДАНИ РУСКЕ КУЛТУРЕ У СОМБОРУ

Град Сомбор је домаћин манифестацијe „Дани руске културе” у оквиру којe се у организацији општине и Скупштине града Сомбора одржавају изложбе, концерти, пројекције филмова, дијалози културе…

На позив градоначелнице Сомбора Душанке Голубовић, председника Скупштине Града Зорана Парчетића и руководства Друштва српско-руског пријатељства Сомбор отварању манифестације присуствовали су представници Амбасаде Русије у Србије и Руског центра за науку и културу „Руско дом” у Београду. За њих и уметнике из Санкт Петербурга приређен је пријем у згради локалне самоуправе.

На отварању једне од централних манифестација „Дана руске културе” – изложбе руских уметника Алене Васиљеве и Валерија Ледњова директор градског музеја Бранимир Мошуловић истакао је да ово није први сусрет Сомбораца са руском уметношћу и да ће захваљујући руским дипломатским и културним представништвима у Србији сличне манифестације постати традиција. Након отварања и презентације у Сомбору изложба ће бити премештена у галерију Руског дома. Програм Дана је настављен концертом руске и српске музике у Народном позоришту у Сомбору. Посетиоце манифестације и сви поштоваоце руске кинематографије у Градској библиотецу очекују пројекције најбољих руских играних филмова.

Поздрављајући госте госпођа Голубовић је истакла да је Русија земља великог културног потенцијала, а да учешће Града у организацији Дана лично за њу представља велику част и задовољство! „Сви знамо да су везе српског и руског народа одувек биле нераскидиве, а да своје порекло воде од заједничких словенских корена. Наше заједништво је несумљиво утицало на развој не само етничких, али и веза у области културе, науке, образовања… Непроценљива је и заслуга Ћирила и Методија, како за развој културе и писмености Словена, тако и за очување националног идентитета наших народа”, истакла је она и додала да се управо у Сомбору може видети разноликост и посебност словенских народа. „Русија је дивна, велика земља богате историје, традиције и културе и све то желимо да приближимо нашим суграђанима”, додаје она. Овом приликом она је изразила захвалност амбасадору Руске Федерације у Србији и представницима Руског дома Евгенију Дјомину у Дмитрију Јегорову и гостима из Русије за допринос у реализацији ово манифестације, као и Друштву српско-руског пријатељства за одличну иницијативу и суорганиозацију ове манифестације.