Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Пројекат „Бајке народа Русије и света очима детета“ представљен је у Руском дому

У среду, 11. априла у Руском центру за науку и културу „Руски дом“ у Београду отворена је изложба радова учесника III Међународног конкурса илустрације „Бајке народа Русије и света очима детета“. У оквиру ње је одржана презентација књига за децу из истоименог циклуса, чије је аутор заменик председника Асоцијације руских дипломата Валериј Јегишкин.

Јегошкин је овом приликом истакао да конкурс носи културно-педагошки значај, образовни карактер. Нагласио је да проучавање народне традиције развија пријатељске односе између младих генерација из различитих земаља и националности. Посебну пажњу је посветио књизи „Бајке Србије“, илустроване радовима победника III Међународног конкурса илустрације међу којима су и млади уметници из Србије.

Посетиоцима изложбе – члановима руског Клуба младих дипломата школе „Жар-птица“ и ученицима београдске Филолошке гимназије представљени су радови на тему популарних српских народних бајки.
Програм у Руском дому завршен је мини-представом уметничког колектива школе „Жар-птица“, који је представио вршњацима из Београда своје виђење популарне српске бајке која је ушла у састав књиге „Бајке Србије“ – „У цара Тројана козје уши“.

Манифестација у Руском дому је одржана у оквиру Четвртог Георгијевског спортско-културног фестивала руско-српског пријатељства, организованог поводом 180-годишњице од успопостављања дипломатских односа Србије и Русије. Организатори фестивала, представници Фондације подршке очувању и развоју источно-хришћанске културе „Владимир Храбри“ из Москве су овом приликом уручили Руском дому писмо захвалности за пружену помоћ и активно учешће у овом пројекту. Програм фестивала наставиће концет у Средњој школи при Амбасади Русије у Србији, организован уз подршку Руског дома у Београду.

Изложбу су организовали: Центар патриотског васпитања Министарства иностраних послова Русије, Сверуска друштвена организација „Асоцијација руских дипломата“ и Међународни савез педагога-сликара“.