Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

МУЗИЧКИ ДЕСАНТ ГНЕСИНКЕ

Градовима Србије је ове недеље путовала штафета музичке уметности, талента и младости. Концертне сале Београда, Пожаревца и Новог Сада угостиле су извођаче из Русије – професоре и студенте Руске музичке академије „Гнесини“.

Гнесинци су добро познати у Србији, а овогодишњи традиционални сусрет са њеном публиком је одржан у организацији Представништва Россотрудничества у Србији, Академије „Гнесини“ из Москве и подржан од стране Министарства културе Русије.

У оквиру пројекта Руског дома „Руска извођачка школа“, у Београду и Новом Саду су организоване мастер клас радионице професора Академије. Знањем и вештинама са студентима Академије уметности Универзитета у Новом Саду, Факултета музичке уметности Универзитета у Београду, професионалним и аматерским музичким колективима и извођачима несебично су се поделили Заслужни уметник Русије, солиста Бољшој театра Владимир Редкин (соло певање), проф. Сергеј Сенков, лауреат међународних такмичења Олга Кожурина (виола), Људмила Шашкина (хорско и народно певање).

У Новом Саду је потписан Споразум Руске музичке академије ,,Гнесини“ и Академије Уметности Универзитета у Новом Саду , као и Споразум о међународној сарадњи у области културе и образовања Представништва Россотрудничества у Србији Руског центра за науку и културу Руски дом у Београду, Руске музичке академије ,,Гнесини“ и Универзитета у Новом Саду.

Концерти, мастер клас радионице, посете музеја, изложби, места наше заједничке историје, упознавање са знаменитостима градова и њеним гостопримљивим људима је објединило госте и организаторе, професоре и студенте, извођаче и публику, Русију и Србији!

Програм Гнесинке је затворен Гала концертом у Руском дому.  Искрене емоције великодушно дароване са сцене и одушевљење публике – Академија којој је Указом председника Руске Федерације присвојен статус установе од националног значаја која чува културну баштину Русије  још једном је потврдила високи степен професионализма.