Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

СВЕТИ САВА – ВЕЗА ИЗМЕЂУ СРБА И РУСА

У галерији Руског дома у Београду одржана је свечана презентација макетe  унутрашње мозаичке декорације куполе Храма Светог Саве.

Презентацији су присуствовали: председник Србије Томислав Николић у својству председника Главног одбора Друштва за подизање Храма Светог Саве на Врачару, министар спољних послова Србије Ивица Дачић, амбасадор Русије у Србији А.В.Чепурин, руководилац Федералне агенције „Россотрудничество” Л.Н.Глебова, заменик генералног директора компаније „Гаспром њефт” А.М.Дибаљ, представници Српске и Руске Православне Цркве, руководство српских и руских компанија, културни и друштвени радници, представници друштава пријатељства и сународника.

„Веза између српског и руског народа старија је од свих нас и  трајаће дуже од свих нас. Можда је Свети Сава управо та веза која не дозвољава да радимо једни против других”, истакао је Томислав Николић у свом обраћању.  Он је изразио захвалност председнику Русије В.В.Путину и присутним на свечаности представницима компаније „Гаспром њефт” за помоћ и сарадњу да се радови на уређењу Храму убрзају.

По речима А.В.Чепурина, Храм Светог Саве није само визит карта Београда већ и симбол српског духа, један од центара православља савременог света. Он је овом приликом нагласио да се Русија поноси тиме што учествује у овом пројекту  и  захвалио се компанији „Гаспром њефт” на њеном доприносу .

Присутнима се обратио и Епископ топлички Арсеније, истакавши да је Господ објединио српску и руску браћу у заједничком настојању да се Храм, који ће постати украс не само православног света, већ и хришћанства, изгради.

„Храм Светог Саве је симбол пријатељства наша два народа. Радови на изради мозаика, који ће ускоро моћи да се види у Храму, су  већ почели у Москви и нема сумње да ће посао бити завршен на време”, додаје Дибаљ.

Л.Н. Глебова, руководилац Федералне агенције „Россотрудничество”  нагласила је да изграња Храма има велики значај не само за православну Србију, већ и цео православни свет и словенску културу.  „На примеру овакве међународне сарадње видимо колико су важни заједнички напори за  очување мира, слоге и непоколебљивих вредности не само на Балкану, већ и  целом свету”, истиче она.

Указом председника Русије В.В.Путина, Россотрудничество је од 2015. године генерални координатор радова за израду унутрашње декорације Храма.

Мозаичка композиција површине 1.230 метара за чију ће се израду користити стакло и природни камен биће постављена у главној куполи Храма Светог Саве на Врачару. Радовима руководи академик, члан Руске Академије Уметности, народни уметник Русије Николај Мухин. Планирано је да прва етапа радова буде окончана до краја 2017. године.