Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

СРБИЈА САОСЕЋА

Колектив Руског дома у Београду изражава најдубље саучешће породицама жртава страдалих у паду авиона ТУ-154 Министарства одбране Русије. Велики део путника који су се налазили у авиону чинили су чланови Академског ансамбла песама и игара Руске армије „Александров”.

Ансамбал „Александров” је један од највољенијих музичких колектива у Србији. Последњи пут су наступали у Београду 7. септембра 2015. године у оквиру Европске турнеје посвећене 70-годишњици ослобођења Европе од фашизма у Другом светском рату.

Председник Владе Србије Александар Вучић, изразивши саучешће руском народу истиче да је ово велика трагедија и губитак не само за Русију већ и Србију:  „александровци су волели Србију, а Србија је волела њих”.

У Руски дом не престају да стићу позиви и писма саучешћа.  По речима српских пријатеља „многе генерације су расле уз песме Ансамбла. У најтежим тренуцима за земљу били су са нама и једноставно не можемо да се помиримо са овим ненадокнадивим губитком”. На предлог Министра културе Србије Владана Вукосављевића један од централних паркова Београда добиће име по Ансамблу.

У цркви Свете троице у Београду, 26. децембра је служен парастос настрадалима у авионској несрећи. У Руском дому је отворена књига жалости.