Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

РУСКИ СВЕТ

У свечаној сали Старог двора у четвртак, 16. марта озваничено је отварање течајева руског језика „Руски свет”, које организује Балканска креативна група за образовање и културу уз подршку Фонда јавне дипломатије „Горчаков” и Града Београда.

У септембу прошле године на Првом омладинском образовном форуму „Евразија” међу 80 учесника из 70 земаља делегација из Србије је наступила са програмом „Руски свет” и иницијативом да се у Србији организују течајеви руског језика.

Комисија у саставу представника Федералних агенција Руске Федерације — „Россотрудничество”, „Росмолодежь” и Фонда „Горчаков” оцениле су значај и кретивност пројекта. Делегацији из Србије је била уручена новчана награда.

У фебруару 2017. године Балканска креативна група је заједно са Градом Београдом за студенте Београдског универзитета организовала конкурс за бесплатно учење руског језика, а најбољим студентима Универзитета у присуству пријатеља и партнера пројекта на свечаности 16. марта у Скупштини Града Београда уручено је 50 стипендија.

Представници Управе града Београда пожелели су стипендистима успеха у учењу руског језика и развоју веза и упознавању младих Србије и Русије, истакавши значај друштвених иницијатива и њихове подршке од стране државе.

Представници Руског дома су истакли да међу српском омладином влада велико интересовање за руски језик и културу и пожелели организаторима течајева успешну реализацију даљих идеја и пројеката.

Течајеве ће водити тим Балканске креативне групе, који предводи Антонела Бјелић, професор руског језика и књижевности и саветник Балканске креативне групе.

Програм школе поред течајева, усмерених на припрему странаца за државни испит из руског језика, упознаје полазнике са руском културом и савременим руским друштвом.

У плану Балканске креативне групе је и одржавање тематских лекција, мобилна библиотека, пројекције филмова, књижевни и гастрономски сусрети…

Балкански креативци: „Волимо Русију и руску културу и трудимо се да ту љубав пренесемо другима.”

Руском дому је уручена захвалница Балканске креативне групе за подршку и учешће у организацији Школе руског језика