Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

НИКОЛАЈ КРАСНОВ. АЛБУМ СЕЋАЊА

Након свечаног отварања и презентације у крипти Храма светог Саве, изложба посвећена Николају Краснову – истакнутом руском архитекти ХХ века, који је задужио Србију богатим културним наслеђем премештена је у Галерију Руског дома у Београду. Изложбу је 17. марта отворио заменик директора руског културног центра Василиј Галактионов.

Обраћајући се присутнима, аутор монографије „Николај Краснов. Албум сећања”, архитекта Драгомир Ацовић истиче је да Николај Краснов или Никола, како је сам модификовао своје име у знак захвалности према новој домовини, био и остаје симбол посебних духовних односа између Русије и Србије. Србија за њега никада није била иностранство. Београд је захваљујући њему руски дух и традицију разумео као продужење собствене свести о националном идентитету и културној блискости.

Изложба у Руском дому ће по мишљењу Драгомира Ацовића пружити могућност јавности да се боље упозна са уметничким наслеђем човека, који је дуго време био незаслужено заборављен! Ово је скромни меморијал у част великог ствараоца и човека.

Изложба посвећена Николају Краснову реализована је уз подршку Града Београда, компаније НИС и Хералдичког клуба, а у Руском дому биће отворена до 31. марта.