Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

У СРБИЈИ ЈЕ ПОЧЕЛА АКЦИЈА „ГЕОРГИЈЕВСКА ЛЕНТА”

Међународна акција „Гергијевска лента” посвећена је обележавању Дана победе у Великом Oтађбинском рату. Акцији, која се организије већ петнаесту година заредом, активно су се прикључеле бројне земље Европе.

Георгијевска лента представља вишевековни симбол подвига руског војника на бојном пољу. Црна и наранџаста боја ленте симболизују „вару и барут“.

Први пут се појавила на ордену Светог Великомученика Георгија Победоносца, као највиша војна награде Руске империје. Након тога ова лента нашла се на многим војним наградама и признањима. Она украшава јастучић медаље „За победу над фашистичком Немачком у Великом Отаџбинском рату 1941-1945“.

Уочи обележавања Дана Победе – 9. маја, милиони Руса носе георгијевску ленту, изражавајући тиме своје поштовање према палим херојима. Носе је на реверу, на хаљини, на антени аутомобила, на дечјим колицима, на ручкама ташне и увек са истим значењем: „Памтим и поносим се!“.

Свако ко носи ову ленту – симбол ратног јунаштва, сећа се подвига палих бораца за слободу. За ту слободу наши преци платили су својим животима а то се не заборавља.

Георгијевска лента се може добити у Руском дому од 24. априла до 9. маја.