Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

У Београду је отворен IV Фестивал словенске музике

Руски центар за науку и културу и Удружење музичких и балетских педагога Србије трећу годину заредом организују у Руском Дому регионално такмичење Фестивала Словенске музике.

Фестивал словенске музике се одржава  већ 13 година у  Москви. Међудржавна је манифестација и организује се у сарадњи са Министарством културе Руске Федерације, Департманом за културу града Москва, Организациони комитет града Москве. У такмичарском програму Фестивала учествују представници из свих Словенских земаља. Такмичењу у Москви присуствују и амбасадори свих земаља учесница.

Ове године су на Фестивалу у Москви учествовали заслужни уметници из Москве Људмила Сафонова и Јелена Кузњецова.

Најуспешнији учесници као награду добијају бесплатан боравак и смештај у Москви за време одржавања Фестивала.

Захваљујући запаженим резултатима и чланству жирија српских професора у Москви, као и ангажовању Удружења музичких и балетских педагога Србије, Република Србија је добила право да, као прва словенска земља изузев Русије, организује по четврти пут Фестивал.

Свечано отварање Фестивала словенске музике одржано је 28. марта у Великој сали Дома Војске Србије уз учешће Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички”. Дириговали су Вјачеслав Бортновски из Белорусије и Павле Медаковић. Као солисти представили су се Анастасија Холц, сопран, Владимир Андрић, баритон, и вокална уметница Данка Стојиљковић. Програм је почео извођењем „Полонезе” из опере „Евгеније Оњегин” Чајковског. Публика је могла да чује и дела Хачатурјана, Рахмањинова, Тодоровића, Шостаковича, али и „Српски валцер” Војкана Борисављевића, „Тамо далеко” Бубише Симића и „Марш на Дрину” Станислава Биничког.